Miejska Biblioteka Publiczna zaprasza do Bielawy na wyjątkowe spotkanie. 18 września 2021 r. (sobota), godz. 13.00, plac przed Art-Inkubatorem, ul. Piastowska 19c
Przy bielawskim stole – kulinaria gospód przedgórza sowiogórskiego
Wykład dra Rafała Brzezińskiego połączony z degustacją golonki sowiogórskiej stworzonej na bazie starego regionalnego przepisu. Z historią regionu i Bielawy związana jest bogata kultura kulinarna. Od dawien dawna miejscowe gospody, szynki i karczmy oferowały miejscowym jak i przyjezdnym znakomite dania, szczególnie mięsne. Popularna była wieprzowina, wołowina i dziczyzna. Jedną z najbardziej cenionych potraw była golonka. Aktualnie golonka sowiogórska produkowana przez bielawską firmę Jerzego Gawryckiego gości na licznych stołach domów i lokali gastronomicznych w regionie sowiogórskim i często stawiana jest na stołach jako oryginalny produkt lokalny.