Dyskusyjny Klub Książki

Partnerzy



BIP



Odwiedziny

Dzisiaj 34

Wczoraj 35

Ten tydzień 297

Ten miesiąc 690

Wszystkie 867483

Wielkość czcionki

 

 

 

 

Literatura od kuchni

 

 

Marcowe spotkanie Dyskusyjnego Klubu Książki, na którym rozmawiałyśmy o książkach “pachnących bazylią”, było tak wyjątkowe, że postanowiłyśmy  temat ten kontynuować. I tak 26 maja ponownie przyjrzałyśmy się literaturze “od kuchni” oraz wspominałyśmy smaki naszego dzieciństwa.

Mówiąc o literaturze i kuchni, nie sposób nie wspomnieć o książkach kucharskich. Na rynku księgarskim jest bogata i różnorodna oferta książek z przepisami kuchni regionalnej, dietetycznej, itd. My przytoczyłyśmy przepisy genialnej Lucyny Ćwierczakiewiczowej z zapomnianymi już łutami, funtami i szmalcem oraz recepturę na masło rakowe zaczerpniętą z kuchni klasztornej.

Czytając książkę naszą uwagę koncentrujemy przede wszystkim na charakterystyce bohaterów i opisach  przyrody. I choć “aspekt kuchenny” to drugi czy nawet trzeci plan, to są takie książki, które silnie oddziaływają na zmysł smaku. Chyba najlepszym przykładem jest “Czekolada” Joanne Harris - lektura tej książki wywołuje niepohamowaną chęć na coś słodkiego!

Rozmowy o ulubionych smakach zawsze przywołują wspomnienia. Zarówno w naszych wspomnieniach jak i na naszym stole królowały truskawki - synonim ciepła, słońca i zbliżających się wakacji, oraz szpinak. I choć z tym zielonym warzywem większość z nas miała przykre doświadczenia to właśnie pierogi ze szpinakiem okazały się bardzo apetycznym punktem naszego spotkania.

Wszystkim osobom uczestniczącym w spotkaniu DKK ogromnie dziękujemy za wyjątkową atmosferę. A wszystkich chętnych zapraszamy na kolejne spotkanie Dyskusyjnego Klubu Książki, które odbędzie się  wkrótce!

 

od lewej: Elżbieta Błachut, Urszula Bielak, Izabela Fiedler, Urszula Ubych, Maria Siewruk,

Anna Kot, Anna Mroczek

 

od lewej: Maria Siewruk, Anna Kot, Anna Mroczek, Małgorzata Greiner, Elżbieta Błachut,

Urszula Bielak, Izabela Fiedler

 

... na stole królowały truskawki, a pierogi ze szpinakiem okazały się bardzo smaczne.